0%

Dean Martin – That’s Amore

Notitie:


Tracklist:


That's Amore

That's Amore

Dean Martin

Plaats nummer naar de afspeellijst

Review van Radio Amerika:


Dean Martin werd geboren in een Italiaans-Amerikaanse familie in Steubenville (Ohio). Hij verliet de school op 16-jarige leeftijd en had verschillende baantjes voordat hij zijn naam veranderde en succes kreeg als zanger in de clubs van New York.

De eerste keer dat hij met Jerry Lewis samenwerkte was op 25 juli 1946 in Club 500 in Atlantic City en samen ontwikkelden ze een succesvolle komedieroutine. Naast het spelen van vele sketches op televisie en het hebben van een eigen radio-show, maakte het duo hun eerste film My Friend Irma in 1949 en in 1951 speelden ze een rol in de filmhit At War with the Army. De dertien films die ze daarna maakten waren op de formule van deze film gebaseerd.

Hun gezamenlijk televisiedebuut was in 1950 in The Colgate Comedy Hour, een gevarieerde show die zij tussen 1950 en 1955 ook af en toe zouden presenteren.

De samenwerking met Lewis werd op 24 juli 1956 afgebroken en tot veler verrassing had Dean Martin hierna een succesvolle solocarrière, waarin hij films maakte die vaak sterk afweken van de films die hij samen met Lewis maakte.

In de jaren 60 was hij lid van de Rat Pack, een beroemde/beruchte vriendenclub met wie hij een aantal populaire films maakte.

Hij speelde geheim agent Matt Helm in vier films (1966-1969) en tussen 1965 en 1974 presenteerde hij zijn eigen wekelijkse televisieprogramma, The Dean Martin Show op de Amerikaanse zender NBC.

Zijn teruglopende gezondheid en afnemende populariteit zorgden ervoor dat hij vanaf de jaren ’70 alleen nog veel theaterwerk deed. In 1988 trok hij zich compleet terug uit de showbusiness nadat hij tijdens een tour met andere Rat Pack-leden Frank Sinatra en Sammy Davis Jr. ziek werd. Uiteindelijk heeft hij in 51 films een rol gespeeld, waarvan er 16 met Jerry Lewis, 9 met The Rat Pack en 4 Matt Helm-films.

Net als bij Frank Sinatra gingen er geruchten dat Martin contacten had met de Maffia.

Hij was drie keer getrouwd en had acht kinderen, van wie één was geadopteerd. Zijn zoon Dean Paul Martin Jr. kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk op 21 maart 1987. Dit was opnieuw een zware aanslag op zijn gezondheid, maar bracht wel zijn vriendschap met Jerry Lewis opnieuw in leven, doordat Lewis onverwacht de begrafenis van Martins zoon bijwoonde.

Dean Martin overleed op 25 december 1995 en ligt begraven op de Westwood Village Memorial Park Cemetery in Westwood (Californië).

DELEN

Release:


Wat staat er op het menu
Afspelen Cover Nummer
Artiest