Dat ritme wordt vooral bepaald door de drie maaltijden en de gezondheidsupdates die ze twee keer per dag moeten geven, zegt ‘clustercommandant’ en persofficier Hester. “En hebben we klachten, dan moeten we die meteen melden.” Zelf kucht ze tijdens het telefoongesprek twee keer. Maar ze maakt zich geen zorgen. “De lucht op mijn kamer kan best droog zijn. Ik voel me fit en gezond en heb geen indicatie voor corona.”

Het wordt de eerste missie van de kapitein. Ze kijkt ernaar uit om die nieuwe ervaring op te doen. Maar ze weet nog niet helemaal zeker óf ze gaat, en of de kazerne-quarantaine voor haar wel nodig was. “Ik weet niet of mijn functie nog wel als essentieel gezien wordt.”

Want vanwege het coronavirus zijn de trainingen aan Afghaanse politiemensen gestopt. Alle niet-essentiële militairen, zo’n 35, gaan er weg, werd dinsdag bekend. Wel moet het kamp bewaakt blijven worden en zijn er bijvoorbeeld nog medische stafleden. Defensie bekijkt wie naar Afghanistan gaat en wie tijdelijk in Nederland blijft.

Uitzitten en niet ziek worden

“Door corona is er een heel andere dynamiek”, zegt sergeant-majoor Steve. “Je werkt met minder mensen, het vliegverkeer is ontregeld en nu zitten we in deze quarantaine.” Hij gaat ervan uit dat hij begin april in Mazar-e-Sharif zit. “Omdat ik me bezig houd met verplaatsingen in en uit het gebied, kan het voor mij juist drukker gaan worden.”

Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde; eerst moet hij nog anderhalve week geduld hebben en niet ziek worden – achter de Oirschotse kazernepoort.

2020-03-26 19:23:11

Aangeboden door: nos.nl