Opvangcentra voor daklozen zijn voorlopig nog open, maar zowel Stevie als Keith slaapt liever op straat dan in de overvolle slaapzaal. Keith vertelt dat hij vaak beroofd is in opvangtehuizen en dat de slaapzalen onhygiënisch zijn en vol zitten met luizen.

Buiten is het veel frisser, vindt ook Stevie: “Een opvanghuis is een plek waar het virus opeenhoopt en zich verspreidt en waar het kan muteren. Juist op een plek waar mensen dicht op elkaar zitten. Ik denk dat de buitenlucht veel veiliger is.”

Dat slaapzalen gevaarlijke besmettingshaarden kunnen worden, baart ook Central Union Mission, de grootste daklozenopvang in Washington DC, ernstige zorgen. Daarom wordt bij binnenkomst de temperatuur van iedere dakloze gemeten.

Ook wordt er geprobeerd om daklozen zo veel mogelijk in een vast bed te laten slapen, in plaats van te rouleren zoals gebruikelijk. Zo hoopt de organisatie de besmettingskans lager te maken.

Nieuwe golf

Als gevolg van de maatregelen om het coronavirus in te perken, hebben honderdduizenden Amerikanen al hun baan verloren, zoals mensen die in de horeca werken. De angst is groot dat het aantal daklozen in de hoofdstad hierdoor nog meer zal stijgen.

Ook Keith ziet een nieuwe golf aankomen. “Veel mensen hier zijn één gemiste betaling verwijderd van dakloosheid. Dat is nu eenmaal hoe het is”.

2020-03-25 19:50:21

Aangeboden door: nos.nl